Wszystko o witaminach z grupy B

Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Choć dostarczane są z pożywieniem, coraz więcej osób cierpi na ich niedobory. Winowajcą jest z pewnością niewłaściwy styl życia, zła dieta, nadużywanie różnego rodzaju używek oraz spożywanie produktów złej jakości. Oto krótki wykaz witamin z grupy B, o które warto zadbać w swojej diecie!

1. Witamina B1 (tiamina)

Tiamina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Jej niedobór może wpływać na powstawanie różnych chorób układu krwionośnego, osłabiać odporność, a nawet być jednym z czynników powstawania cukrzycy typu 2. Największa ilość witaminy B1 znajduje się w ziarnach (np. pełnoziarnistym pieczywie, słoneczniku, nasionach dyni), drożdżach i warzywach strączkowych (soi, fasoli, grochu, ciecierzycy). Nieco mniejsza zawartość tiaminy występuje także w niektórych tłustych rybach morskich, jajach i mięsach (wieprzowinie i wołowinie).

2. Witamina B3 (niacyna)

Niacyna ma nieoceniony wpływ na funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego. Jest niezbędna dla prawidłowej gospodarki lipidowej i wpływa na obniżenie “złego cholesterolu” we krwi, tym samym obniżając ryzyko zachorowań na ciężkie schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Niedobór niacyny wpływa na funkcjonowanie mózgu, może być przyczyną występowania zaburzeń psychicznych i zwiększa ryzyko pojawienia się chorób takich jak depresja. Witaminę B3 znaleźć można m.in. w produktach drożdżowych (m.in. pieczywie), orzechach i nabiale.

3. Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5 wpływa m.in. na krzepliwość krwi i gojenie się ran. Umożliwia prawidłowe działanie układu immunologicznego. Niedobór witaminy B5 może powodować problemy skórne, uczucie zmęczenia i kłopoty ze snem, a także poważne dolegliwości pokarmowe. Duża ilość kwasu pantotenowego jest niezbędna do regeneracji tkanek, dlatego jego suplementację w postaci kroplówki zaleca się sportowcom. Witamina B5 naturalnie występuje w mięsie, jajach, w nabiale oraz w tłustych rybach.

4. Witamina B9 (kwas foliowy)

Kwas foliowy jest niezbędny w diecie kobiet starających się o dziecko oraz będących w pierwszych tygodniach ciąży. Jest on niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia poważnych wad cewy nerwowej u dziecka (m.in. rozszczepu kręgosłupa). Niedobór kwasu foliowego może objawiać się m.in. problemami pokarmowymi oraz złą kondycją skóry, włosów i paznokci. Duże ilości kwasu foliowego znajdziemy w zielonych warzywach (m.in. kapuście, brukselce, bobie), a także w cytrusach, mięsie (np. wątróbce) i jajach. Dodatkowo kobietom w ciąży i starającym się o dziecko zaleca się jego suplementację.

5. Witamina B12

Witamina B12 jest wyjątkowo ważna dla pracy układu nerwowego i mózgu, a także do produkcji czerwonych krwinek i zapobiegania wystąpienia niedokrwistości. Występuje przede wszystkim w mięsie, jednak istnieje wiele schorzeń, które uniemożliwiają prawidłową syntezę witamin z grupy B i niezbędne jest wprowadzenie dodatkowej suplementacji.