Ograniczanie czerwonego mięsa

Spożywanie czerwonego mięsa nie jest zdrowe

Zwiększenie ilości czerwonego mięsa w diecie ma negatywne skutki zdrowotne, podczas gdy jego zmniejszenie zmniejsza ryzyko. Istnieją dane wskazujące, że spożywanie czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, koniny) wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 , chorób układu krążenia, niektórych form raka, takich jak rak jelita grubego.

Czym są białka?

Białka są głównym budulcem wszystkich komórek w ludzkim ciele. Są to łańcuchy aminokwasów, które można wykorzystać w składzie mięśni, skóry, paznokci, włosów, krwi itp. Stanowią one również podstawę wielu hormonów, enzymów i przeciwciał oraz są niezbędne do wzrostu, naprawy i obrony tkanek w organizmie człowieka. W białku pokarmowym znajduje się ponad 20 naturalnych aminokwasów. Dziewięć to niezbędne aminokwasy, których organizm nie może wytworzyć. Dlatego muszą być pozyskiwane z pożywienia. Inne aminokwasy nie są niezbędne, ponieważ organizm może je wytwarzać. Białka uczestniczą w odnowie komórek, szczególnie w tkance mięśniowej, skórze i tkance kostnej. Odgrywają wiele różnych ról w metabolizmie. Niektóre białka są enzymami trawiennymi umożliwiającymi przyswajanie cząsteczek pokarmu, inne tworzą przeciwciała i pozwalają organizmowi bronić się przed agresją zewnętrzną. Wreszcie białka są również częścią składu hemoglobiny i niektórych hormonów. Białko podczas ograniczania czerwonego mięsa.

Produkty roślinne zawierające najwięcej białka

Produkty pełnoziarniste

Osoby poszukujące pokarmów białkowych mogą skorzystać z produktów pełnoziarnistych . Pomimo zawartości węglowodanów i stosunkowo wysokiej wartości kalorycznej, węglowodany te będą wolniej przyswajane przez organizm, a zatem mają większą moc sytości. Całe ziarna zawierają dużo białka: 100 g płatków owsianych zawiera dużą porcję 13,5 g białka (należy zwrócić uwagę, że ta liczba dotyczy 100 g suchej owsianki, a nie 100 g owsianki). Chleb pełnoziarnisty jest również świetny, ponieważ zawiera 9,2 g białka na 100 g.

Nasiona orzechów

Orzechy i nasiona są kolejnym źródłem białka roślinnego: orzeszki ziemne zawierają 26 g białka, migdały 21,2 g i pistacje 20,3 g. Orzechy i nasiona zawierają bardzo dużo tłuszczu i chociaż te tłuszcze są uważane za dobre tłuszcze, to są odpowiedzialne za ich bardzo wysoką wartość energetyczną. Około 300 g orzechów pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie na energię. Jednak jedzone w małych porcjach, np. przez łyżkę masła orzechowego w owsiance lub na naleśnikach.

Rośliny strączkowe

Groch, fasa czy soczewica ą doskonałym źródłem białka . Niestety te super wartości dotyczą tylko suchych roślin strączkowych, a więc ich niejadalnej postaci. Po ugotowaniu groch itp. staje się pełen wody, a zawartość białka znacznie spada. Na przykład sucha soczewica zawiera co najmniej 27g białka, a tylko 11g po ugotowaniu.