Kanapka BLT – ulubienica Amerykanów i Brytyjczyków.

Gdy zwykła kanapka to za mało, czyli kilka słów o kanapce BLT

Kanapki bardzo często zastępują nam przeróżne posiłki w ciągu dnia: są dobre na śniadanie, sprawdzają się zarówno w porze drugiego śniadania i lunchu. Zaspokajają głód, nie zajmują dużo mięsa. Można je wykonać z ulubionych składników. No właśnie, a gdyby tak zamiast nudnej kanapki z ciągle powtarzającymi się składnikami spróbować klasycznej kanapki BLT?

Kultowa kanapka Amerykanów i Brytyjczyków

Amerykanie uważają ją za swoją kanapkę narodową, choć wymyślono ją stosunkowo niedawno, bo na początku XX wieku. Przepis na nią został opublikowany w książce kucharskiej, jednak początkowo kanapka nie porwała za sobą tłumów, być może z uwagi na fakt, że nie każdy Amerykanin mógł sobie pozwolić na zakupienie jej składników. Sytuacja diametralnie zmieniła się podczas II wojny światowej, gdy składniki potrzebne do przyrządzenia sałatki stały się ogólnodostępne. Ciekawostką jest to, że nie tak dawno temu, bo jeszcze około 70 lat temu kanapka ta była serwowana w amerykańskich i brytyjskich szpitalach.
BLT to skrót od nazwy składników występujących w kanapce – B od boczku (bacon), L od sałaty (lettuce) oraz P od pomidorów (potato). Oprócz tego w kanapce znajdziemy pieczywo, majonez, masło oraz podstawowe przyprawy – sól i pieprz. W kwestii pieczywa panuje pewna dowolność – bardzo dobrze sprawdzi się tu zarówno bagietka jak też pszenny chleb. Sekret smaku klasycznej kanapki BLT tkwi w odpowiednim przyrządzeniu boczku. Najlepszy efekt osiąga się grillując boczek na specjalnej patelni, jeśli jednak takiej nie posiadasz, możesz przyrumienić go na zwykłej patelni bądź w piekarniku. Pamiętaj tylko, by nie dodawać na patelnie tłuszczu. Boczek przyrządzony w ten sposób jest pięknie przyrumieniony i chrupiący. Dwie kromki chleba zrumieniamy w tosterze w międzyczasie krojąc pomidora na cienkie plasterki. Liście sałaty odrywamy od główki i płuczemy. Zrumienioną kromkę chleba smarujemy majonezem i/lub masłem, kładziemy na nią sałatę, plasterki chrupiącego bekonu oraz cienkie plasterki pomidora. Całość przykrywamy drugą kromką.

Kanapka BLT współcześnie. Przepisy

Klasyczna kanapka BLT składa się z kilku, zawsze tych samych składników, nie brak jednak nieco bardziej nowoczesnych propozycji inspirowanych amerykańskim klasykiem. I tak możemy trafić na kanapkę BLT z dodatkiem jajka sadzonego lub avocado. Stosunkowo często można spotkać nieco odchudzoną wersję kanapki, w której zamiast majonezu znajduje się sos a bekon zastąpiono grillowanym kurczakiem.