- Odkrywając kulisy filmowego świata: "Noce i dnie" oraz "Storyboard - ruch w sztuce filmowej"
- Jak znaleźć odpowiedniego psychologa? – Poradnik dla początkujących
- Najnowsze trendy w psychologii – Co warto wiedzieć?
- Kwas mlekowy w kosmetyce: Właściwości, zastosowanie i pochodzenie
- Keratynowe prostowanie włosów – Wszystko, co musisz wiedzieć
Dlaczego warto wykiełkować własne nasiona?
Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju, które zawierają sporo cennych składników odżywczych. Własna hodowla kiełków pozwala na wprowadzenie do diety zdrowych i świeżych składników. Dzięki hodowli w domu kiełki mogą być dostępne przez cały rok. Na własną hodowlę wystarczy poświęcić przez parę dni kilka minut dziennie.
Jak wykiełkować własne nasiona?
Do uprawy kiełków warto kupić nasiona, pochodzące z upraw organicznych. Daje to gwarancję, że nasiona będą najwyższej jakości, czyste chemicznie i zdrowe. Przed wysianiem kiełków należy przebrać nasiona i wyrzucić te, które są uszkodzone, pokruszone, przebarwione czy zbyt twarde. Po przebraniu trzeba nasiona opłukać i namoczyć. Mniejsze ziarna można moczyć około 5-6 godzin, a większe nawet około 10-12 godzin (najlepiej przez całą noc). Po tym, czasie znowu trzeba je przepłukać i dopiero wtedy umieścić w kiełkownicy, słoiku, na sitku, na ligninie czy w woreczku. Taki pojemnik z kiełkami musi być umieszczony w pokoju o temperaturze pokojowej. Nasiona trzeba płukać 2-4 razy dziennie, usuwając zawsze nadmiar wody po każdym płukaniu. Do namaczania i płukania powinno się stosować przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej. Kiełkujące nasiona nie powinny stać w pełnym słońcu. Kiełki będą gotowe po około 4-5 dniach. Warto pamiętać, że najświeższe kiełki są najbardziej wartościowe. Mogą być przechowywane w lodówce przez około tydzień, ale konieczne jest ich wcześniejsze osuszenie, co zapobiegnie powstawaniu pleśni. Po każdym kiełkowaniu należy dokładnie wymyć pojemnik, w którym rosły kiełki, aby usunąć wszelkie grzyby, bakterie i pleśń.
Jak wybrać nasiona do kiełkowania?
Najlepiej jest kupić nasiona do kiełkowania w sklep -ie ze zdrową żywnością. Najlepsze nasiona na kiełki muszą być do tego przeznaczone, nie są zaprawiane żadnymi nawozami, nie zawierają środków konserwujących oraz posiadają certyfikat ekologiczny. Z kolei wybór gatunku kiełków należy tylko i wyłącznie do własnych upodobań smakowych. Można przetestować różne kiełki, aby poznać ich smaki i właściwości.
Jaki pojemnik do kiełkowania?
Do uprawy kiełków należy wybrać naczynie, w którym kiełki będą mogły swobodnie się rozwijać. Nie jest konieczny zakup kiełkownicy, gdyż wystarczające będzie domowe naczynie jak np. słoik, talerz czy sito lub worek lniany. Hodowla kiełków sprowadza się do kilku prostych działań. Pierwszym krokiem jest płukanie i namaczanie nasion. Następnie należy umieścić nasiona w przygotowanym przez nas pojemniku oraz codziennie podlewać, pamiętając o odprowadzaniu nadmiaru wody i zapewnieniu dostępu powietrza kiełkującym nasionom.