Które orzechy są najzdrowsze?

Istnieje 7 rodzajów orzechów i już od najmłodszych lat mówi nam się, abyśmy jedli dużo orzechów, ponieważ one są zdrowe, jednak czy zastanawialiśmy się kiedyś, które orzechy są najzdrowsze?.

Orzechy i ich właściwości zdrowotne

Zacznijmy od najpopularniejszych orzechów na świecie, czyli od orzechów pistacjowych.

Orzechy pistacjowe pochodzą z drzewa rodzaju pistacja czyli rodzaj roślin z rodziny nanerczowatych. Obejmuje 11 –12 gatunków. Rośliny te rosną w zaroślach i świetlistych lasach, zwykle na terenach suchych i skalistych.
Pistacja właściwa P. vera ma jadalne, bogate w oleje, witaminę A i E pestki zwane orzeszkami pistacjowymi. Żywice pistacji kleistej P. lentiscus, zwane mastyksem, były żute co najmniej od starożytności, później wykorzystywane w technice, m.in. do wyrobu werniksu.
Jednak wracając do orzechów pistacjowych, warto omówić skąd one pochodzą i w większości przypadków są one i importowane, pochodzą od uprawianej pistacji właściwej – jeden z gatunków rodzaju pistacja należącego do rodziny nanerczowatych. Pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej. Jest uprawiany w wielu krajach świata. Główne rejony uprawy to: Syria , Afganistan, Iran, Irak, Turcja, USA. W Europie największe plantacje znajdują się w Grecji, głównie na wyspie Eginie i w rejonie miasta Saloniki.

Orzechy te posiadają właściwości zdrowotne takie jak wzmocnienie kości co jest na pewno zdrowe dla starszych osób, ale również dla tych w młodszym wieku, dobrze jest wybrać takie orzechy jako na przykład przekąskę do oglądaniu filmu czy serialu.
Ponadto regulują funkcjonowanie układu nerwowego, oraz obniżają ciśnienie tętnicze.
Ostatnią pozytywną rzeczą ze sfery zdrowotnej jest fakt, że orzechy pistacjowe zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych (płuc i prostaty)

Następne na naszej liście są orzechy makadamia.

Makadamia czyli rodzaj drzew Srebrnikowate – rodzina roślin z rzędu srebrnikowców. Rośliny te występują głównie na półkuli południowej, z centrami zróżnicowania w Australii i południowej Afryce. Rośliny z tej rodziny zasiedlają zwykle sawanny i są roślinami drzewiastymi, twardolistnymi, przystosowanymi do susz, wysokich temperatur i często też do pożarów lub wymagających wręcz działania ognia dla otwarcia owoców.

Makadamia jest toksyczna dla psów, z nieznanych dla nas powodów, jednak pierwsze objawy mogą wystąpić już po 2,4g na kilogram masy ciała (kilkanaście łuskanych orzechów dla 10 kg psa), objawy te obejmują wymioty, ataksję, osłabienie, drgawki i możliwą hipotermię. Konieczne jest wtedy natychmiastowe leczenie.

Jednak są bardzo zdrowe dla człowieka, ponieważ między innymi wspierają czynności mózgu poprzez kwasy które są w nich zawarte, jednak te orzechy powinny spożywać osoby zwłaszcza chorujące na cukrzyce, ponieważ regulują cukier we krwi – naukowcy są zdania, że jeden z tłuszczów zawartych właśnie w tych orzechach zwiększa podatność na insulinę.
Orzechy makadamii pozytywnie wpływają na jelita.

Orzesznica wyniosła czyli orzesznica brazylijska, bertolecja (Bertholletia excelsa) gatunek drzewa z rodziny czaszniowatych rodzina roślin należąca do rzędu wrzosowców Ericales. Obejmuje ok. 25 rodzajów z ponad 350 gatunkami drzew, rzadziej krzewów spotykanych w strefie tropikalnej . Do ważnych roślin użytkowych należy orzesznica wyniosła dostarczająca orzechów brazylijskich i czasznia małpia dostarczająca orzechów rajskich . Także inne gatunki z tych rodzajów oraz Eschweilera dostarczają jadalnych nasion, choć są wśród tych rodzajów także rośliny trujące i niektóre orzesznice używane są do trucia ryb. Jadalne nasiona spożywane w Sri Lance ma Careya arborea. Niektóre gatunki dostarczają cenionego drewna i tak na przykład Cariniana pyriformis została przeeksploatowana i obecnie jest rzadko spotykanym gatunkiem. Drewno z rodzaju Eschweilera jest odporne na drążenie przez organizmy morskie i stosowane jest do budowy kadłubów i nabrzeży.

Orzesznica brazylijska jest skuteczna w poprawie profilu lipidowego jest możliwa dzięki przyjęciu zaledwie jednej dużej porcji orzechów.
Warto wiedzieć, że orzechy brazylijskie to również źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
Posiadają ważne w działaniu organizmu kwasy omega 3.
Istotne są dla prawidłowej pracy mózgu, oraz oczu, ale również mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia, Naukowcy twierdzą także, że kwasy te zatrzymują namnażanie się komórek nowotworowych.

Następnym naszym przystankiem są orzechy włoskie, które pochodzą z drzew liściastych z rodziny orzechowatych, występują w dzikim stanie na Bałkanach w południowo wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, w Himalajach, w północnej Mjanmie i południowo-zachodnich Chinach.
Orzechy laskowe są stosowane w profilaktyce osteoporozy, czy też cukrzycy.
Są dobre ponieważ działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, a także zapobiegają powstawaniu miażdżycy.
Jako ciekawostkę dobrze jest wspomnieć, że obniżają ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia depresji.

Podsumowanie

Nie jest łatwo ustalić które orzechy są tymi najzdrowszymi, ponieważ każde mają w sobie właściwości zdrowotne, oraz pomagają w różnych segmentach, jedne są dobre, ponieważ obniżają ciśnienie krwi, inne natomiast są wykorzystywane dla osób z cukrzycą jako podatność na insulinę, dlatego jednoznacznie nie można określić, jakie orzechy są najzdrowsze.

 

Leave a Comment